Munții roși care constituie coloana vertebrală a Dominicăi au format un scut natural care a protejat în mare parte insula din estul Mării Caraibilor – numită Waitukubuli („înalt îi
 e trupul”) de populația indigenă kalinago – de intruziuni coloniale și dezvoltare excesivă. Ce nu a reușit să țină la distanță terenul vulcanic al Dominicăi a fost schimbarea climei globale, care agravează efectele uraganelor.

Încălzirea apelor oceanice a dat o putere distrugătoare uraganului Maria, al cărui impact din septembrie 2017 a cauzat alunecări de teren și a pus în pericol critic aproape toate structurile construite de om. După uragan, natura și-a revenit, localnicii au reconstruit, iar statul a hotărât să facă din Dominica prima țară din lume rezilientă la schimbările de climă.

Programul Citizenship by Investment le acordă străinilor cetățenie legală în schimbul sponsorizărilor de la 100.000 $ în sus, finanțând astfel proiecte de transformare. Turismul de aventură are un rol enorm în efortul țării de a-și spori adaptarea la schimbările de climă, creând locuri de muncă și motivația economică de a restaura și proteja cea mai importantă resursă naturală a Dominicăi – sălbăticia.

mai mult la  /www.natgeo.ro/

Lasă un răspuns